De Airedale Terrier

De "Koning der Terriërs" wordt hij door zijn liefhebbers genoemd. 

 

Onstaan van het ras

Zijn historie is betrekkelijk kort te noemen. Het ras ontstond in het midden van de 19e eeuw. Hij vindt zijn oorsprong in het Engelse graafschap Yorkshire en voornamelijk in het dal van de Aire, een riviertje dat zich door Yorkshire slingert. Hij dankt zijn naam aan deze streek, maar ook verrichtte hij zijn werk aan de oevers van de Aire waar hij werd ingezet op de jacht naar otters, marters, bunzings en ander schadelijk wild. Hiervoor had men een hond nodig die dapper, sterk en slim was. 

Het waren vooral de jagers en fokkers in Bradford, Bingley, Otley en Shipley die een groot aandeel hebben gehad in het ontstaan van de Airedale Terriër. Verondersteld wordt dat zij verschillende rassen hebben gebruikt en het is aannemelijk dat de otterhound, de harrier, de bullterriër en andere terriërrassen een rol hebben gespeeld in de totstandkoming van het Airedale-ras. Hij werd destijds de "Waterside- of Working Terrier" genoemd. Zo rond 1880 ontstond de naam "Airedale Terrier". 
.

Eigenschappen 
De Airedale heeft een groot aantal gunstige eigenschappen, een prettig karakter, past zich gemakkelijk aan omstandigheden en omgeving aan. Hoewel hij terriër is, kwiek en vurig en een tegenstander zelden uit de weg gaat, is hij toch de meest beheerste van alle terriërs. 
Hij is van nature vrolijk, altijd in voor een spelletje, gezellig en aanhankelijk. Een Airedale is veel aan te leren. De goede Airedale is scherp van uitdrukking, snel van beweging en in gespannen verwachting bij elke beweging. Hij heeft een rustig gedrag in huiselijke kring en hij kan het goed vinden met kinderen.

Verzorging (kijk ook onder Wij Trimmen)

De airedale is een typische trimhond, wat inhoud dat hij geplukt,in plaats van geknipt of geschoren word.

Dit kunnen wij vakkundig voor u verzorgen.

 Mistic-Motion's Kerkbuurt 10c, 9005 PB Wergea (Friesland)    telefoon 06 22809528  wergea@misticmotionsairedaleterriers.nl